1.12.2013

Joulukalenteri

Joulukuussa aion tehdä niin, että yritän kirjata blogiini joka ilta kirjan tai kirjat, joita on kunakin päivänä luettu. Kerron myös millaisia ajatuksia kirjat herättivät, syntyikö niistä jotain erityistä jutustelua ja valittiinko ne luettavaksi jostain erityisestä syystä. Sekä kertoilen kirjoista myös muuta mielenkiintoista, jos jotain sellaista mieleen tulee. Tämä olkoon siis minun joulukalenterini. Vaikka varmaan pääsen auttamaan myös poikaani legokalenterin aarteiden kokoamisessa…

Ensimmäinen luukku

Tänään iloittiin siitä, että lunta oli satanut vihdoinkin edes jonkin verran. Ulkoiltiin siis paljon ja luistelemaankin päästiin läheisen järven jäälle, joten lukemaan ei ehditty ennen iltasatuaikaa.
Illalla ehdotin pojalleni lukemiseksi Gunilla Bergströmin kirjaa Mikko Mallikas on kuningas, jonka hän oli itse kirjastosta valinnut. En muista, että olisin itse kovinkaan paljon Mikko Mallikkaita pienenä lukenut ja tämä oli yhdessä poikanikin kanssa varmaan ensimmäinen. Poikaani kiinnostaa aina kaikki listat, mitä muita kirjoja sarjassa on ilmestynyt tai mitä muita kirjoja sama kirjailija on kirjoittanut. Niimpä nytkin aluksi luimme listan muista Mikko Mallikas –kirjoista kirjan alkulehdeltä. Listan kuultuaan poikani sanoi haluavansa seuraavaksi lainata Mikko Mallikas rakentaa helikopterin. Tämähän sopii. Pitää laittaa muistiin.
Mikko Mallikas on kuningas –kirja ei ehkä kuitenkaan kovin paljon kolahtanut – ei minuun eikä poikaani. Parhaimmillaan juttelemme kirjasta vaikka mitä, mutta nyt ei juttua juurikaan syntynyt. Vaikka kyseessä olikin Mikon uni, oli aihepiiri jossain määrin synkkä nälänhätineen ja vihaisine asukkaineen. Onneksi kuningas Mikko voitti toiminnallaan kansansa puolelleen ja pullan avulla saatiin nälänhätäkin kuriin. Bergströmin karun yksinkertaisesta kuvituksesta tykkään kyllä kovasti. Ei ehkä sitä tyypillisintä kuvitusta, millaisista yleensä pidän, mutta ainakin juuri näihin Mikko Mallikas –kirjoihin sopivaa.

”Unessa kaikki tapahtui oikeasti! Ja minä olin kuningas yöllä, ja minulla oli säkki, joka ei koskaan tyhjentynyt. Se oli hauskaa! En tiennyt, että sellainen on mahdollista”
                               (Gunilla Bergström: Mikko Mallikas on kuningas)

Viisivuotiaani ei taida vielä nähdä unia tai ei ainakaan muista niitä aamuisin kun tästä häneltä kysyin. Mutta eiköhän hän pian jo huomaa, että unessa kaikki tosiaan on mahdollista.

Mikko Mallikkaan jälkeen poikani halusi, että luetaan vielä toinen kirja. Sanoin, että voidaan lukea joku ihan pieni vielä ja hän valitsikin omasta hyllystään yhden suosikeistaan eli Agneta Svenssonin Paavon traktori. Ihan kiva kirja, jonka olen lukenut kymmeniä kertoja. Poikani pitää traktoreista ja muista maatalouskoneista hyvin paljon, eikä kovinkaan usein löydetä enää uusia, joita ei olisi jo joskus luettu. Tässä kirjassa traktoreita on parikin erilaista.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti