25.12.2013

Joulu kirjoissa ja kansissa

Vaikka elämä onkin tämän joulun alla melkoisen kiireistä pienen vauvamme vuoksi, ja olen valmistellut joulua tavallistakin vähemmän, niin joulukirjojen nautiskelusta en ole kuitenkaan kokonaan luopunut. Olen selaillut niitä, tunnelmoinut ja painanut asioita mieleen myöhempää ja ehkä kiireettömämpää aikaa silmällä pitäen ja joitain ohjeita myös kirjoittanut ylös. Bonnierin kustantamasta Suuresta joulukirjasta (parhaat jouluideat 2013) aion ainakin kokeilla Kaneli-porkkanajäätelöä. Sen tekeminen näyttää ainakin melko helpolta, mutta nähtäväksi jää, uppoaako herkku myös poikaseemme. Ehkä jätän etukäteen mainitsematta ainakin tuon porkkanan. Poikasemme kun on melkoisen ennakkoluuloinen ruokien suhteen. Tein jokin aika sitten taas kasvissosekeittoa, joka on yksi koko perheen suosikkiruoka, mutta tällä kertaa sujautin siihen vähän oudompaa maustetta. Odotin jännittyneenä mitä perhe sanoisi ja kun isi ja poikanen yhteen ääneen lausuivat sanat ”äiti on onnistunut”, niin uskalsin paljastaa ripotelleeni sopan sekaan tällä kertaa pikkuriikkisen merilevärouhetta. Poikanen totesi: ”Apua, mä maistoin sitä kuitenkin”, mutta näytti olevan jopa salaa vähän tyytyväinen. Suuressa joulukirjassa on helppoja ja kivoja ideoita niin askarteluun, koristeluun kuin ruoan ja herkkujenkin tekemiseen. Ohjeita ja ideoita on sopivasti moneen eri makuun ja tyyliin, joskin minua ilahdutti erityisesti luonnonläheiset jutut. Pitäisi vaan enemmän muistaa keräillä sopivia materiaaleja metsästä ja pihasta jo syksyllä. Toisaalta nytkin niitä vielä löytäisi kun maassa ei ole taas juuri tietoakaan lumesta. Tekemästämme lumiukostakin vain pieni nökönen jäljellä ja porkkana, joka ei ole kelvannut edes pihassamme juokseville jäniksille.

Varsin erilainen joulukirja on Sanna Hytin toimittama ja Minna Immosen herkästi kuvittama kirja Lumi hiljaa leijailee, sanoja jouluisiin hetkiin. Sieltä löytyy niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin jouluisia runoja, lauluja ja tarinoita.

Kirjassa on monia kauniita juttuja, mutta yksi omista suosikeistani on Hannele Huovin runo Aamulaulu ennen joulua:

”Tunturi tähyää järven jäätä, pakkasen parta hilisee,

salaisessa hämärässä tonttujen kellot kilisee.

Pikkuinen kelkka, pikkuinen käärö,

käärössä pikkuinen uni; vielä voi painaa silmänsä kiinni,

vielä on sinistä lumi.”

Tiina Laukkasen ja Katja Ravin kirja Tervetuloa joulu esittelee kolme joulukotia, joita katsellessa voi vain huokailla kuinka ihania sisustusideoita niissä on ja tunnelmaa luodaan monin eri tavoin. Kirjaan on ripoteltu myös sopivasti ruoka- ja juomaohjeita, joista ehdottomasti ainakin muutamaa aion kokeilla.

Karin Lindroosin ja Kajsa Wikmanin kirja Jouluiloa kierrätysmateriaaleista on erinomainen osoitus siitä, mitä kaikkea vanhasta, jo kertaalleen palvelleesta materiaalista voi vielä tehdä kunhan vain käyttää luovuutta ja osaa katsoa esineitä uusin silmin. Tykkään itse käydä kirpputoreilla, mutta näin luova en kyllä vielä osaa niissäkään olla. Pitäisi osata nähdä esineet ja kankaat uusin silmin ja jo valmiina uusina tuotteina, niin uskaltaisi enemmän ostella kaikenlaista. Kun pelkona on se, että tavarat tai kankaat jäävät vain kaappeihin lojumaan, olen usein jättänyt jotain suosiolla ostamatta. Joku muu kyllä olisi taikonut materiaaleista vaikka mitä. Tästä kirjasta sain kuitenkin niin voimakkaan inspiraation, että teimme vauvelillemme oman tonttulakin vanhasta yöpaidasta (punavalkopilkullinen, ks. kuva) yhteistuumin poikasen kanssa. Minä ohjasin ja poikanen painoi ompelukoneen poljinta. Hieno tuli ja käytettiinkin sitä heti yksissä pikkujouluissa. Ja kun yöpaitaa jäi vielä jäljelle, niin saipa poikanen myös itselleen samanlaisen.

Tässä vielä tarkempia tietoja täksi jouluksi lainaamistani kirjoista:

Ravnholt, Charlotte (toim.): Suuri Joulukirja: parhaat jouluideat 2013. 2013

Hytti, Sanna (toim.) ja Immonen, Minna (kuv.): Lumi hiljaa leijailee: sanoja jouluisiin hetkiin. 2012

Laukkanen, Tiina ja Ravi, Katja: Tervetuloa joulu:  kolme tunnelmallista joulukotia. 2012

Lindroos, Karin ja Wikman, Kajsa: Jouluiloa kierrätysmateriaaleista. 2013
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti