6.11.2013

Puutarhassa ja puutarhasta


Lukemisen ohella toinen tärkeä harrastukseni on puutarhanhoito. Onneksi nämä kaksi harrastusta on myös kätevä yhdistää. Niin, lukea voi myös puutarhassa (lukeahan voi ihan missä vaan…). Ja lukea voi puutarhasta. Puutarha-kirjojahan ilmestyy kuin sieniä sateella joka vuosi. Näissä olen kuitenkin myös aika kranttu. Pidän erityisesti puutarhakirjoista, joissa on ihana tunnelma, kauniita kuvia ja jotain uutta. Kaikenlaisen faktatiedon, jota puutarhaani varten tarvitsen, haen useimmiten netistä, kavereilta tai puutarhalehdistä. Mutta ajatuksia, tunnelmia, inspiraatiota, kuvia ja nautintoa. Niihin tarvitsen kirjoja.

Puutarhakirjoja tulee toki luettua aina kun jokin ihana sattuu käsiin – yleensä kirjastossa. Näitäkään en juuri osta kotiin. Mutta erityisesti se aika, kun puutarha syksyllä laitetaan talvikuntoon ja purkit ja purnukat nostellaan talveksi säilytykseen, on oivallista aikaa puutarhakirjojen selailuun. Se noin viisi kuukautta kun ei vielä voi kylvää siemeniä tai tehdä oikein muutakaan, kuin suunnitella, inspiroitua ja haaveilla uudesta keväästä.

Tässä joitakin puutarhakirjasuosikkejani:

 Tuulia Aho (teksti) ja Minna Kurjenluoma (kuvat) - Puutarhan aika, 2012

Tämän aivan ihanan kirjan luin viime keväänä juuri ennen omien kasvatushommien alkamista ja se lumosi minut aika täydellisesti. Teksti soljuu juuri sopivan runollisesti ja kuvat ovat todella kauniita ja inspiroivia ja toimivat myös ilman tekstiä hienosti. Tämä on paitsi fiilistelykirja, niin siinä on myös paljon tietoa kevyesti ja sopivan pieniin annoksiin jaoteltuna. Tämän kirjan luettuani aloin haluamaan omaan puutarhaani mm. Kameliajasmiketta, mutta maltan nyt vielä vähän aikaa odottaa ja miettiä mikä sille olisi sopiva paikka.

 Paula Bagge (teksti) ja Heli Ahoniitty (kuvat) - Talvipihan tunnelmia, 2009

Tämän luin ja erityisesti katselin juuri äskettäin. Parasta kirjassa ovat kuvat ja itse asiassa tekstiä onkin tosi vähän. Kirja keskittyy juuri siihen aikaan luonnossa ja puutarhassa, jolloin siellä ei tehdä niitä tavanomaisia asioita. Siihen, miten puutarhaan saa viihtyisiä ja hauskoja elementtejä erityisesti syksyllä ja talvella – olipa sitten lunta tai ei. Vaikka läheskään kaikki kirjan ideat eivät olleet ollenkaan minun makuuni, niin erityisesti kuvituksesta oli ihana nautiskella höyryävä teekuppi kädessä. Saa nähdä, innostunko toteuttamaan muutaman jutun omaankin talvipihaan.

 Mia Grönstrand (teksti) ja Katja Juurikko (kuvat) - Puutarhassa kotini, 2013

Jos Puutarhan aika kirja sai minut hinkumaan omalle tontille Kameliajasmiketta, niin tänä vuonna ilmestyneen Puutarhassa kotini –kirjan innoittamana haluaisin sen ympärille myös pyöreän penkin. Sitten kun puu olisi riittävän iso ja valuttaisi oksiaan kauniisti alaspäin, voisin penkillä loikoillen viettää siestaa ja lukea aina vain uusia kirjoja. Niimpä, unelmissa sille siestalle olisi ihan aikaakin…

 Ilkka Falck (teksti), Katri Schröder (ruokaohjeet) ja Eiler Forsius (kuvat) - Pieniä puutarhaunelmia, 2010

Ilkka Falckin ja kumppaneiden kirja esittelee innostavasti kymmenen erilaista siirtolapuutarhamökkiä. Esittelyjä maustavat ihastuttavat kuvat ja herkulliset ruokaohjeet. Tässäkään kirjassa pääpaino ei ole puutarhanhoito-ohjeilla vaan mökkien ja puutarhojen tunnelmassa. Sain silti tästäkin kirjasta uusia ideoita, mitä kasveja voisin myös omalle pihalle laittaa. Itse tunnustaudun enemmänkin hyötypuutarhan kannattajaksi, mutta tämä kirja jos mikä osoittaa, että kun kukkiva puutarha on huolellisesti suunniteltu ja tehty, niin kyllä siellä silmä (ja sielu) lepää ja aikaansa on takuulla mukava viettää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti