11.11.2013

Joskus hukassa – eli uhmaikää pukkaa…


Tämä äiti tunnustaa olevansa välillä niin ymmällään viisivuotiaansa uhmaiän edessä. Monesti on myös niin, että ne parhaat ratkaisut siitä, kuinka tilanteessa olisi pitänyt toimia, tulevat mieleen vasta jälkikäteen ja kiireessä ja pikaannuksissa onkin toiminut ihan eri tavalla.

Viime aikoina perhettämme on puhuttanut mm. hyvät tavat, toisen kuunteleminen ja sen sanomaan keskittyminen, ajankäyttö, lelujen levitteleminen ympäriinsä, tylsät tylsät rutiinit (hampaiden pesut, pukemiset, lelujen siivoamiset, ruokailut jne…) ja mikä nyt milloinkin.

Kun omat keinot alkavat loppua, marssii tämä äiti usein silloinkin kirjastoon ja kaivelee paitsi kasvatusoppaita, niin myös niitä moninaisia lasten kuvakirjoja, joissa näihin hyvin samankaltaisiin asioihin paneudutaan.

Yksi suosikeistani on ehdottomasti Timo Parvelan Anna ja Antti –kirjat, joiden tilanteet ovat välillä kuin suoraan meidän perheestämme. Välillä toivoisin olevani juuri niin kuin perheen isä, yhtä kekseliäs ja pitkäpinnainen, vaikeidenkin tilanteiden keskellä. Hulvattomissa kirjoissa on Taru Castrénin raikas kuvitus.

Jeanne Willisin kirja Kukas nyt nauraa oli hulvaton ja erityisesti pojan suosikki. Tiedä sitten jäikö siitä jonkinlainen siemen mieleen itämään, miten voi käydä jos kavereiden, tai äidin, epäonnelle oikein kovasti nauraa ja toisten kustannuksella pilailee. Pitää varmaan ottaa tämä lukulistalle pian uudelleen sillä vahingonilostakin ollaan viime aikoina jonkun verran juteltu.

Kasvatusasioissa idolini on ehdottomasti lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Hänen tapansa kirjoittaa huumorintajuisesti ja ymmärrettävästi vakavista asioista saa minulta täyden kympin. Vaikken ole montaakaan Sinkkosen kirjaa lukenut kokonaan, niin selailen niitä aina kun sopiva sattuu käsiin ja Sinkkosen eri lehtiin kirjoittamia kolumneja en juuri koskaan jätä lukematta. Hienoa, että joku osaa avata erityisesti poikien maailmaa niin havainnollisesti, koska itselleni poikien jutut olivat melkoisen vieraita ennen poikani syntymää ja kaikki kehitysvaiheet tulevat nyt vähän puun takaa. Onneksi tuo mies taitaa minua paremmin tajuta näitä poikamaisia piirteitä ja välillä toteaakin, että eikös tuo nyt ole ihan normaalia viisivuotiaalle pojalle… Niin kai sitten. On.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti