7.1.2014

Pari suosikkiamme...

Viime aikoina mieleen on painunut mm. kaksi kirjaa, joita voimme ilolla suositella muillekin lukijoille.

Isänpäivän aikaan kotikirjastoomme oli koottu näyttely isä-aiheisista lastenkirjoista ja meille tuosta näyttelystä mukaan tarttui Stefan Castan kirjoittama ja Mimmi Tollerup Grkovicin kuvittama Isän kanssa ongella. Stefan Castaan olemme tutustuneet aiemmin luettuamme pari Mustikka-jengi -kirjaa. Tämä kirja oli sekä minusta että poikasesta tosi mukava ja ihan kuin meille nakutettu. Kalastus kun on yksi yhteisistä harrastuksistamme. Kesällä ongimme, uistelemme ja heittelemme virveliä ja talvella käymme pilkillä sekä joskus papan kanssa talviverkoilla. Pilkkimisestä innostuimme viime talvena kun muutimme mukavan vesistön lähelle ja ihmeen kauan ja usein viisivuotiaammekin siellä jaksoi istuskella, vaikka saalis usein jäikin laihanlaiseksi. Kirjan tarina voisi hyvin kuvata meidän kalaretkiämme ja kirjaa lukiessa melkein pystyi kuvittelemaan itsensä samaan ympäristöön.

Toinen varsin ihana, vaikkakin hyvin erilainen kuin tuo kalaretki-kirja, on Giles Andreaenin kirjoittama ja Clara Vullaimyn kuvittama Muista rakastaa pikkuinen. Se on runomuotoon kirjoitettu tarina siitä, kuinka päivisin hyvin kiireinen isä ehtii vasta illalla pysähtyä poikansa vuoteen viereen ja jutella tärkeistä asioista, vaikka uskookin poikasensa jo nukkuvan. Se on luettu meillä jo monen monta kertaa sekä isän että äidin toimesta. Ja vaikka poikamme usein pitääkin kirjoista, joissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin tästä kirjasta hän tykkää, vaikka kyseisiä aiheita ei siinä olekaan. Myös kuvitus on äärimmäisen kaunis ja hienosti tarinaan sopiva. Voisin hyvin kuvitella itseni asumassa tuon ihanan kettuperheen kodissa, varsinkin kun tässäkin perheessä on pieni poika ja ainakin vaatetuksesta päätellen tyttövauva. Kaiken lisäksi kirjassa on niin tärkeitä ajatuksia, että ei voi kuin ihastella, miten opettavuus on tähänkin kirjaan hienosti ujutettu.

”Ja kun toisinaan joudun torumaan, älä hyvää tuultasi hukkaa. Teen sen rakkaudesta, sanoi Iso ja sipoi otsalle valuvaa tukkaa”

”Elämässä voi itsensä satuttaa, niin kaikille käy – tiedän sen. Monin tavoin saamme oppia, kulta, kasvaa kolhuista viisastuen.”

”Se on varma tie olla onnellinen ja ainoa tapa olla vapaa. Usko itseesi aina, usko unelmiin, ole se mikä olet, oma itsesi tapaa.”

Varsinkin tämä viimeinen kohta oli mielestäni niin hieno. Juteltiinkin pojan kanssa siitä, että olisi tärkeää, että hän löytäisi ihan oman juttunsa elämässä. Jonkun sellaisen, jota hän haluaisi tehdä. Olipa se sitten harrastus tai työ, kunhan se on mielekästä ja tuottaa iloa ja onnellisuutta. Mitään sen tärkeämpää ei elämässä sitten olekaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti